روفرشی|الیاف و انواع آن

تعریف الیاف

الیاف جمع کلمه لیف است. به طور کلی الیاف از رشته های  نازک با طول مناسب است که دارای قابلیت انحنا و استحکام کافی برای ریسندگی می باشد و به عنوان مواد اولیه برای تهیه انواع پارچه و نخ مورد استفاده قرار می گیرد.

الیاف مجموعه ای از مولکول های زنجیره ای خطی و طویل (ماکرو مولکول) است که تا حدود زیادی به موازات یکدیگر در محور طولی لیف قرار دارند و به وضعی که در بعضی قسمت ها آرایش نیافته اند و به صورت نامنظم یا آمورف (Amorph) می باشند. با مقایسه الیاف مختلفی چون الیاف پنبه و کتان مشاهده می شود که مولکول های الیاف کتان موازی تر از مولکول های الیاف پنبه نسبت به محور لیف آرایش یافته اند و به همین دلیل است که مقاومت الیاف کتان بیشتر از الیاف پنبه می باشد.

الیاف نساجی به دو دسته متمایز الیاف کوتاه ( منقطع ) و الیاف بلند ( مداوم یا فیلامنت ) تقسیم می شوند.

ابریشم ، تنها لیف طبیعی است که به صورت فیلامنت وجود دارد. نخ هایی که از فیلامنت طولانی تهیه می شوند ، معمولا از ۱۵ تا ۱۰۰ تک رشته نازک به دست می آیند که می توانند به صورت تابیده یا بدون تاب باشند. طول الیاف مصنوعی فیلامنت ممکن است به صدها یا هزاران متر برسد. این گونه الیاف را در بعضی موارد ، در اندازه های معین و به صورت الیاف کوتاه برش می دهند.

انواع الیاف

به طور کلی طبقه بندی الیاف به صورت زیر می باشد:

الیاف گیاهی: شامل الیاف Bast، الیاف برگ و الیاف دانه و میوه

الیاف جانوری: شامل الیاف پشم و الیاف فیلامنت

الیاف معدنی: شامل آزبست

الیاف بازیافتی: شامل الیاف ریون، الیاف پلی نوزیک و الیاف کوپر آمونیوم

الیاف نیمه مصنوعی: شامل الیاف استات، الیاف تری استات و الیاف پروکسی

الیاف مصنوعی: شامل الیاف پلی استر، الیاف آکریلیک، الیاف مودآکریلیک، الیاف نایلون، الیاف وینیلیون، الیاف پلی پروپیلن، الیاف پلی اورتان، الیاف پلی وینیل کلراید، الیاف پلی اتیلن، الیاف وینیلیدین، الیاف پلی چالی، الیاف بنزوآت،و الیاف آرامید

الیاف غیرآلی: شامل الیاف شیشه ای، الیاف فلزی، الیاف کرب